![]() |
Resep GulaI Udang dengan Timun |
hmmm..Sedapnyaa gulai udang. yok kita coba mengolah nya..
Bahan Pokok :
1 kg udang galah
3 buah mentimun
1 keping asam gelugor
2 lembar daun kunyit
1 buah kelapa, diparut
Garam serta sedikit gula
Bahan Kisaran Lembut :
4 buah cili merah
10 biji bawang merah kecil
2 bahas bawang putih
1 inch kunyit hidup
1/2 inch belacan ( bisa tukar dengan kiub ikan bilis)
Teknik membuat :
- Potong muncungnya serta buang ketulan kotor yang ada di kepala udang serta bersihkan sampai bersih , toskan. Buang kulit mentimun , kerat dua tiap biji mentimun , setelah itu irislah 4 tiap potongan serta buangkan bijinya, ketepikan . alam 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas serta perah untuk santan pekat. penawaran 2 cawan air kembali , ramas serta perah untuksantan cair. Ketepikan.
- Dalam periuk, masukan udang, asam gelugor serta bahan2 kisaran . Masak di atas api simple 1 - 2 minit. minuman santan cair, rusuh rata serta didihkan . Setelah itu pati santan, daun kunyit serta masukan mentimun yang sudah di potong barusan , perasakan dengan garam serta sedikit gula . Agar mendidihsembari dikacau selalu . _ Masak sampai
- mentimun sedikit halus serta rasa kuahnya, bila dah ok, bolehlah api matikan . bersama nasi hangat, sambal belacan an ulam-ulaman.....
https://bit.ly/3u1pxgq NaN